top of page
  • תמונת הסופר/תNeta Kalush

נובמבר מקומי- כל הסיבות למה לתמוך בעסקים מקומיים

סיבה # 1 דרך להכיר אנשים חדשים מהקהילה שמסביבנו

כשאנחנו קונים מעסקים קטנים ומקומיים יש לנו הזדמנות להכיר אנשים חדשים, אנחנו מגיעים פיזית לעסק עצמו, פוגשים נשמה חדשה ומכירים את בעל העסק ,זו הזדמנות לשיחה ולמבט בעיניים , לחיזוק תחושת השייכות ולקשר אישי.

לכו תדעו, אולי זו גם תחילתה של ידידות חדשה.

כל כך הרבה יותר עדיף מלשבת מול מסך ולרכוש מאדם שאנחנו בכלל לא מכירים.


סיבה 2 # תמיכה באנשים שהכי קרובים אלינו

כשאנחנו קונים מוצרים מעסקים קטנים ומקומיים (לא מרשתות גדולות) אנחנו תומכים באנשים פרטיים שאנחנו באמת מכירים! באנשים שהכי קרובים אלינו, פיזית ובלב! חברים שלנו, שכנים שלנו או מכרים שנפגוש בסופר, או בפארק.

ככה למעשה אנחנו מחזקים את אחד את השני ותומכים בקהילה של עצמנו, אנחנו מעודדים את העשייה והיצירה המקומית וגורמים לה להמשיך.

במקום לתמוך בטייקונים, באלפיון העליון, בבעלי ההון והתאגידים הגדולים.

ככה יחד אנחנו יוצרים כלכלה מעגלית ורשת אנושית וחברתית טובה וחזקה יותר.


סיבה # 3 תמיכה בתחרות אל מול תאגידים גדולים

עכשיו יותר מתמיד. בחודש הקניות של נובמבר שולטים התאגידים הגדולים והרשתות המהירות.

שאנחנו קונים ותומכים בעסקים קטנים מוקמיים, אנחנו מחזקים אותם כלכלית ואנרגטית אל מול התחרות הגדולה והכמעט בלתי אפשרית של התאגידים הגדולים, הרשתות המהירות ובעלי ההון שבשיטתיות מחושבת יוצרים בעלות בלעדית על השוק החופשי.

בעזרתנו העסקים הקטנים והמקומיים הם ממשיכים ביצירה ובעשייה שלהם.


סיבה # 4 תרומה לנזקקים בשעת מלחמה ומצבי חירום

כמעט חודש שלם שאנחנו רואים סביבנו אין סוף בעלי עסקים מקומיים פרטיים, קטנים כגדולים מכל הסוגים שתורמים סחורה וכסף ומתנדבים איפה שהם רק יכולים על חשבון זמנם האישי והפרנסה שלהם.

אבל מה עם התאגידים הגדולים? איפה הם? האם שמעתם על תאגיד גדול שנרתם למשימה? (רמז- רשתות קמעונאות מזון ישראליות המייבאות מזון מחול ותאגידי מזון בין לאומיות וכו..)

עוד דבר- עסקים קטנים נשארים פתוחים בזמני חירום בהשוואה לרשתות, תאגידים ומרכזי קניות גדולים.


סיבה # 5 הכירות עם האדם שמאחורי המוצר שלי

כשאנחנו קונים בעסק מקומי, אנחנו פוגשים את האדם שמאחורי המוצר שלנו ואת הסיפור האישי שלו. למעשה, אנחנו פוגשים את "האבא והאמא" את מי שהגה, עיצב, ויצרו את המוצר שלנו.

ככל שיש לנו יותר מידע על המוצר והכירות עם האדם שמאחורי,כך יהיה לו יותר משמעות וערך.

לדוגמא- אם אקנה בגד ממותג קטן של מעצב או מעצבת ישראלים מקומיים, אוכל לפגוש את האישה שעיצבה את הבגד אותו אני לובשת, לגלות היתה ההשראה שלה, איך היא אוהבת ללבוש אותו, איפה הוא יוצר, ואיך לשמור עליו ולהנות ממנו כמה שיותר שנים.

ואם יהיו לי שאלות, תמיד יהיה לאן לפנות - לאדם האמיתי שמאחורי המוצר אשר נמצא שם בשביל לתת לי שירות. לא למערכת ממוחשבת, שירות לקוחות טלפוני עם בוט או מענה במיילים מרוחקים.

אדם עם שם ופנים שרוצה (ליצור) להתפרנס בדיוק כמונו.


סיבה # 6 יצירת מקומות עבודה בסביבה הקרובה

תמיכה בעסקים מקומיים, מובילה ליצירת מקומות עבודה בסביבה בה אנחנו חיים

דבר שמוביל לתמיכה בכלכלה מקומית במובן הרחב של המילה.

סביבה משגשגת יותר (כלכלית וחברתית), משפרת באופו מיידי את איכות החיים שלנו.

בתקופה הזו, יותר מתמיד, יש עוד סיבות רבות למה לקנות כחול לבן מעסקים קטנים בסביבה הקרובה, זה הדבר הנכון לעשות, במקום לתמוך הכלכלה של מדינות אחרות להזמין מוצרים שארוזים בפלסטיק ונשלחים בטיסות קרגו מזהמות מהצד השני של העולם. כל תמיכה שלנו בעסקים מקומיים מייצרת עוד מקומות עבודה ופרנסה בסביבה הקרובה בה אנחנו חיים.


סיבה # 7 איכות מול כמות

כשאנחנו קונים בעסקים קטנים ומקומיים, יש לנו אפשרות לקנות מוצר איכותי יותר, טוב יותר ושישמש אותנו לזמן רב יותר.

למשל כשאני קונה אחד שהוא טוב, שימושי, יפה ומושקע , אני משקיעה באיכות הבגד ולא בכמות הפריטים שאני קונה.

אני יודעת שהבגד מעוצב על ידי אדם אמיתי תוך כדי חשיבה על האישה שלובשת אותו.

אני יודעת שהוא נתפר באיכות גבוהה מחומרים איכותים והוא ישמש אות וישאר איתי שנים קדימה.

לעומת זאת בגדים זולים המיוצרים בהמוניהם תוך זיהום סביבתי במזרח, הם מותאמים לטרנד חולף, נתפרים מהר מחומרים זולים ולא בריאים, באיכות תפירה נמוכה תחת עבדות מודרנית לא בסחר הוגן.

אלו בגדים שלרוב ישמשו אותי לחצי שנה ואפילו פחות ויראו בלויים אחרי מספר מועט של שימושים שאת סופם ימצאו בקרקעית הים. לצרוך אופנה נכון, זה לצרוך איכות ולא כמות.


סיבה # 8 תחרות אל מול תאגידים גדולים ולא מקומיים


כולנו יודעים שזו לא באמת תחרות הוגנת. לתאגידים הגדולים, יש את כל המשאבים, כל הכסף, כל הקשרים ורבים מהם מעסיקים אנשים בשכר רעב ולא דואגים לסביבה. בעל עסק מקומי לעומת זאת מעסיק את השכנים שלו, הוא מכיר את אשתו וילדיו. כשבעל עסק נמצא לידך ומכיר את משפחתך, הסיכוי שיתנהג לעובדים שלו ולצרכן באופן הוגן גדול יותר, הוא מוכר לסביבתו הקרובה ולכן דואג יותר לסביבה בה הם חיים.

זה באמת לא כוחות, לתאגידים בינלאומיים יש את כל המשאבים ואפס אחריות חברתית, וסביבתית אלינו.

הם פועלים רק לפי אינטרסים כלכליים ופוליטיים במטרה לשלוט על הכלכלה.

לעסק מקומי יש אותנו, הלקוחות שלו, בקהילה שלו, שיעזרו לו להפוך את המקום בו אנו חיים למשגשג ואיכותי יותר, תוך הקפדה על פרנסה לכולם.


סיבה # 9 תמיכה בסחר הוגן


כשאנחנו קונים מעסקים מקומיים אנחנו גם תומכים בסחר הוגן.

סחר הוגן היא שיטה שלפיה מצמצמים את פערי התיווך בין היצרן לצרכן, ובכך ניתן לשלם ליצרן נתח גבוה יותר מהמחיר הקמעונאי למוצר.

בסחר הוגן מתנהל תהליך הייצור והתנהלות עסקית באופן שוויוני, תוך שמירה על ערכים כמו הוגנות, צדק, שקיפות ואמינות. כל הצדדים הרלוונטיים בקשרי המסחר פועלים באופן שקול ומוסרי אחד לשני.

כיום ישנו גם תקן עולמי המסומן כתו על מוצרים מכל הסוגים המאפשר לצרכן לדעת שהמוצר נעשה בכל שלב ושלב בתנאי עבודה נאותים ובטוחים המכבדים את האדם והסביבה.

בעולם האופנה העובדה הזו חשובה כפליים מכיוון שתעשיית האופנה מתבססת על ידי ניצול בני אדם וילדים תחת עבדות מודרנית וגורמת לזיהום סביבתי רב.

בקניה של מוצרים המיוצרים בישראל יש לנו את היכולת לשאול ולדעת מהם תנאי ההעסקה של העובדים ומהם הסטנדרטים הסביבתיים בהתליך הייצור.

הקרבה והקשר של מי שעיצב את המוצר ליצרן גדולה ולכן הידע הזה קיים ונשמרת השקיפות של המותג.

בעיני ללבוש בגד שמיוצר בארץ בסחר הוגן- זה בגד עם סטייטמנט! זה תדר נכון לתמיכה בנשים עצמאיות שלא מוותרות על יצירה מקומית וממשיכות להגשים את היצירה והעשייה שלהן.


סיבה # 10 פעימות לב העיר


כשאנחנו קונים מעסקים קטנים מוקומיים ,אנחנו תומכים לרב תומכים גם בייצור איטי.

עסקים קטנים מייצרים בתהליך איטי מעצם אופי הייצור המקומי.

ייצור איטי, הוא תהליך בו המוצר נעשה בתשומת לב רבה בתהליך בו מוקדשת מחשבה והשקעה בכל שלב בייצור.

בייצור מקומי, ישנו דגש על חומרי גלם איכותיים מוקמיים ולא מיובאים, במטרה ליצור מוצר ברמה גבוהה, איכותי ועמיד לאורך זמן. לרוב, בייצור מקומי נפגוש בסחר הוגן וברווחה לעובדים, אלו חלק מהערכים של יצור איטי.

בעולם התאגידי היום יש רצון לייצר מוצרים בקצב מהיר ככל האפשר, על מנת למכור יותר ומהר. המשמעות היא ירידה באיכות המוצר, שימוש בחומרי גלם זולים אשר לרוב ייצורם באים על חשבון ניצול של עובדים ונזקים סביבתיים.

ייצור מוצר בתהליך איטי זו לא המצאה חדשה, כך בדיוק היו מייצרים לאורך כל ההיסטוריה עד כניסתם של התאגידים הגדולים והייצור ההמוני והמהיר בארצות מתפתחות.

לאור ההאצה ההולכת וגוברת בייצור ומכירת מוצרים והקצב המהיר באורך החיים שלנו, קמה תנועת ההאטה.תנועה זו מקדמת שינוי תרבותי המבקש להביא האטה בקצב החיים בעולם המערבי.

התנועה העולמית הוקמה ב 1986 לאחר שנפתח סניף ראשון של רשת המזון המהיר 'מקדונלדס' בעיר מילאנו. טבח איטלקי בשם קרלו פרטיני התנגד לפתוח סניף של מזון מהיר ואמריקאי מתוך תחושת העלבה תרבותית של האוכל המסורתי והאיכותי בעיר.

תנועת ההאטה יוצאת נגד האובססיביות של העולם המערבי להישגיות, רווחים ומיצוי הזמן ומעלה שאלה עקרונית בנוגע לקצב ושימוש האיכותי ביותר בזמן שלנו.

היא אינה קוראת לחזרה אחורה, לצורת חיים פשוטה ללא טכנולוגיה, אלא לשילוב פרקטיקות של חיים בריאים וחלוקת משאב הזמן באמצעות תשומת לב ושיקול דעת.

כך לדוגמא, לעסקים קטנים יש את היכולת, הרצון והאומץ, במקרים שנדרש, לסגור מוקדם יותר על מנת לאפשר לצוות העובדים יותר זמן פנוי לחיים אישיים ולמשפחה. זאת בהשוואה לחברות גדולות ותאגידים הפועלים ע"י מודל עסקי שבסיסו רווח כלכלי והגדלתו ככל האפשר. זאת בד"כ ללא התחשבות בשגשוג העסק מבחינת רווחת העובדים, איכות חייהם ואיכות המוצרים הנמכרים.


סיבה # 11 קצב חיים מקומי

עסקים קטנים מקומיים לרוב מעצם אופי תהליך הייצור המקומי, מייצרים איטי.

ייצור איטי, הוא תהליך ייצור בו המוצר נעשה עם תשומת לב רבה, וקיימת מחשבה והשקעה בכל שלב בתהליך הייצור עם דגש רב על חומרי גלם איכותיים במטרה ליצור מוצר ברמה גבוהה, איכותי ועמיד לאורך זמן. לרב סחר הוגן, רווחת העובדים, יהיה חלק מהערכים של יצור איטי וגם שימוש בחומרים מקומיים בלא מיובאים.

בעולם התאגידי היום יש רצון לייצר מוצרים בקצב מהיר ככל האפשר על מנת למכור יותר ובקצב מהיר יותר המשמעות של הדבר הזה היא ירידה באיכות המוצר, חומרי גלם זולים ולרב זה בא על חשבון ניצול של בני אדם.

לייצר מוצר בתהליך איטי זו לא המצאה חדשה, כך בדיוק היו מייצרים לאורך כל ההיסטוריה עד כניסתם של התאגידים הגדולים והייצור ההמוני והמהיר בארצות מתפתחות.

לשם כך קמה תנועת ההאטה המקדמת שינוי תרבותי שמבקש להביא האטה בקצב החיים בעולם המערבי.

התנועה העולמית הוקמה ב 1986 לאחר שנפתח סניף ראשון של רשת המזון המהיר 'מקדונלדס' בעיר מילאנו בה טבח איטלקי בשם קרלו פרטיני התנגד לפתוח סניף של מזון מהיר אמריקאי דבר הגורם להעלבת תרבות האוכל המסורתית והאיכותית בעיר.

תנועת ההאטה יוצאת נגד האובססיביות של העולם המערבי להישגיות, רווחים ומיצוי הזמן, ומעלה שאלה עקרונית בנוגע לצורה הטובה ביותר לשימוש בזמן וביצירה.

היא אינה קוראת לחזרה אחורה, לצורת חיים פשוטה ללא טכנולוגיה, אלא לשילוב פרקטיקות של חיים בריאים כמו חלוקת משאב הזמן באמצעות תשומת לב ושיקול דעת.

לעסקים קטנים יש את היכולת והאומץ לסגור מוקדם יותר על מנת לאפשר לצוות העובדים יותר זמן פנוי לחיים אישיים ואיכות חיים טובה יותר השוואה לחברות גדולות ותאגידים הפועלים רק על מודל עסקי שבבסיסו רווח כלכלי והגדלתו ככל האפשר ללא התחשבות בשגשוג העסק מבחינת רווחת העובדים, איכות החיים והזמן שנותר לה בחייהם הפרטיים


סיבה # 12 שקיפות



שקיפות הינו ערך נדיר והקריטי מכולם בעסקים.

עסק שקוף הוא עסק שאין לו מה להסתיר! מה עסק יכול להסתיר? למשל תנאי שכר שאינם הולמים, תנאי עבודה מסוכנים ולא נאותים,שימוש בחומרים מזהמים, שימוש בתהליכים לא חוקיים ללא תקנים וכו׳..

כשאנו קונים בעסקים קטנים, יש לנו אפשרות לשקיפות. אנו יכולים לבקר בעסק, להחשף לתהליך הייצור, לשאול שאלות, להכיר את האנשים שעובדים בו ולגלות האם יש בו ערכים זהים לשלנו, בהם נרצה לתמוך.

כשאנו קונים באינטרנט מהצד השני של העולם מתאגידים גדולים ורשתות גדולות, אין לנו דרך לדעת שום דבר על העסק בו אנו קונים ותומכים.

ובסוף היום נשאלת השאלה, מדוע לתמוך כלכלית במשהו שאנחנו לא מכירים ולא יודעים דבר אודות תהליך היצירה שלו והערכים שלו?


סיבה # 13 גיוון ואינדבדואליות

לעסקים קטנים יש דגש רב על ביטוי יצירתיות ואינדיבידואלית.

כאשר אנחנו קונים מעסקים קטנים מקומיים שמעצבים ומייצרים בכמויות קטנות, אנחנו מאפשרים לעצמנו לשמור ולבטא את עצמנו ואת סגנון החיים שלנו מעבר למיינסטרים.

כאשר אנחנו רוכשים ברשתות גלובליות ובתאגידים גדולים, אנחנו ניראה כמו חלק ממשהו זהה.

חוש האסתטיקה היחודי לנו נפגע וסביבת החיים שלנו נראית יותר משעממת וחסרת ביטוי.

הבגדים, החפצים והרהיטים שלנו יראו זהים כמו להרבה אנשים אחרים.

אם נקנה מבתי עסק קטנים ויחודיים, כל אחד לפי סגנונו, ניצור מגוון רחב יותר במראה בין בני אדם וקול לסגנון האינדיווידואלי שלנו.

על הדרך, אנחנו גם תורמים לאופי הייחודי והיצירתיות של היצרנים המקומיים בניגוד לסחורה מסחרית יחסית אחידה בקרב.


סיבה # 14 המדריך המקומי לבלו פרדיי


אז איך חוגגים אופנה בסטייל בלי להישאב לסחרור הצרכני?

תחילה יש לפתוח את הארון שלך, לעשות בו סדר ולגלות מה באמת יש לנו,

להיות כנים עם עצמנו ולגלות האם באמת יש לנו צורך בעוד בגד? מה באמת חסר?

אחרי שבדקנו מה שצריך או חסר והחלטנו שאנחנו יוצאים לקנות, אז לקנות מחושב ואיטי- בסטייל!

הכי סטייל זה לקנות פריט אחד טוב ואיכותי ממותג מקומי שאנחנו אוהבים, ולתמוך בכלכלה מעגלית. (לקנות מקומי).

הכי סטייל זה לקנות פריט אחד ואיכותי ( (איכות ולא כמות).

ולשלב אותו עם שיש לך כבר בארון (קיימות)

הכי סטייל זה לקנות מה שלא באופנה, אלא מה שישאר באופנה תמיד! ולא להיכנע לטרנד חולף (מלתחת קפסולה).

הכי סטייל זה לקנות בגד מחומרים טבעיים (כבוד לטבע) שבריאים לנו ולסביבה (כותנה, וויסוקזה, במבוק, המפ, צמר, משי)

הכי סטייל זה להיות כנים ולחשוב האם באמת מה שבא לנו לעשות ביום שישי שלנו

האם מה שנכון לנו זה לשבת מול המסך ולצרוך עוד בגדים וחפצים…?

האם הבגד שיגיע יראה טוב עלינו כמו על הדוגמנים- בפוטושופ באתר? האם מתחשק לנו עוד ועוד חבילות ארוזות פלסטיק וקרטון שנשלחות בטיסות קרגו מהצד השני של העולם ומשאירות אחריהן שובל זיהום? (כבוד לטבע)

והאם אנחנו רוצים להישאר באופנה ושה״חג״ הזה באמת יחמיא לנו?

נסו לא לקנות ואם כבר קונים, צאו מהבית ולכו לחנות האהובה המקומית עליכם, תפגשו את האדם שעיצב הבגד אותו תלבשו,(קהילה) תמדדו אותו SLOW ותקנו אחד כזה שמשלב בתוכו את הערכים שלך באמת יעשה לכם שמחה בלב.


סיבה # 15 אופנה איטית

כשאנחנו קונים בעסקים מקומיים המייצרים בייצור מקומי נתמוך לרב גם בזכויות העובדים ובשכר הוגן. למשל השכר המוענק לעובד על פי דרישות ותנאי העבודה שלו, בהתאם לשוק העבודה ומדדי החיים במדינה ובתחום המקצוע שבו הוא פועל. הוא נועד להבטיח שהעובד יקבל שכר ראוי עבור עבודתו, הכולל גם תשלומים נוספים כגון דמי תקופות חופשה, תשלום עבור שעות נוספות, דמי נסיעות והטבות נוספות.

בתעשיית האופנה המקומית בישראל, כל האנשים שהם חלק בשרשרת היצור של הבגד: סוחרי בדים, גזרנים, תופרים, מגהצים, אורזים, משווקים, משנעים ומוכרים, מקבלים שכר הוגן.

מעבר לזה שזה חשוב לנו כבני אדם, לא לתמוך בעבדות מודרנית, זה נותן לפריט שאנחנו קונים ערך מוסף של תרומה לכלכלה המקומית וחברה בריאה.

תעשיית האופנה המהירה ברובה מבוססת על ניצול בני אדם, בכדי להוזיל את מחיר המוצר ככל האפשר תוך שמירה על הרווחים הגבוהים לחברה שמעסיקה את העובדים.

בשנת 2013 הקומה עמותה ותנועה בינלאומית הנקראת fashion revelation מהפכת האופנה ששמה לה למטרה להעלות את המודעות לנזקים הסביבתיים של תעשיית האופנה ולהגביר את השקיפות של שרשרת אספקת האופנה ובכך לגרום לעובדי התעשייה לא להיות "האנשים השקופים" ולעבוד בתנאי עבודה ראויים.

מיליוני אנשים ברחבי העולם קראו לחברות האופנה לענות על השאלה מי מייצר את הבגדים שלי?

ובאיזה תנאים?

ההאשטאג #WhoMadeMyClothes הפך לטרנד ומשפיע.




27 צפיות0 תגובות

Comentarios


bottom of page